Uitgelicht

Slow Food Groene Hart

Slow Food is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie, die in Nederland onderverdeeld is in 20 lokale afdelingen, convivia genoemd, zoals Slow Food Groene Hart. Slow Food Groene Hart laat consumenten uit de eigen streek (beter) kennismaken met lekker, puur en eerlijk voedsel. Geproduceerd met respect voor de mens en aarde. Geproefd en gegeten met aandacht voor smaak en kwaliteit. Bovendien krijgen producenten een eerlijke vergoeding voor hun werk.
Slow Food laat verbinding ontstaan tussen makers, bereiders en eters en tussen stad en platteland. Daartoe organiseert Slow Food ontmoetingen, proeverijen, rondleidingen, meet, eat en greets, zodat men kennis en ervaring m.b.t. eerlijk voedsel kan delen.
Hoewel er op dit gebied al veel binnen het Groene Hart wordt gedaan, wil Slow Food Groene Hart zich graag sterk maken voor een nóg betere samenwerking. Heb je ideeën en suggesties om nog meer invulling te geven aan de samenwerking rond lekker, puur en eerlijk voedsel, laat het ons weten via: groenehart@slowfood.nl

 

HARDINXVELD-GIESSENDAM

Museumweek in De Koperen Knop

Van 4 t/m 8 april staat museum De Koperen in Hardinxveld-Giessendam in het teken van de nationale museumweek. Aansluitend op het thema ‘Ons echte goud’ worden er bijzondere en herkenbare voorwerpen naar voren gehaald en uitgelicht. Ook is het mogelijk een gedeelte van het museumdepot te bezoeken. Voor meer informatie en openingstijden zie www.koperenknop.nl

 

Forten, Musea, Galeries, Parken en meer

ALPHEN AAN DEN RIJN

Archeon

Ga mee héél ver terug in de tijd, naar het kamp van de jagers. Stap ook eens in een echte boomstamkano en bekijk ook het leven van de eerste boeren. Kom héél dichtbij de Romeinen in een echt badhuis met een Romeinse massage of bezoek de geurige kruidentuin en geniet even bij de Romeinse Tempel. Duik diep in de middeleeuwen en schiet alvast de pijl in de roos of word tot ridder geslagen. In het middeleeuwse stadje wordt hard gewerkt bij de mandenmaker, de bakker en de ambachten van weleer. De hutten, huisjes en gebouwen hebben ooit allemaal in ons land gestaan. Bezoek ook het Archeologiehuis waar allemaal échte vondsten liggen en waar je zelf ook actief mee kunt doen. Dagelijks is er een afsluitend gladiatorengevecht in de Arena. Beleef deze familiedag terug in de tijd!

Vogelpark Avifauna

Beleef de winter in Avifauna!
Voer zelf de Australische Lori’s . Zoek de tropische vogels in de jungle en in het moeras.Bekijk de rode panda’s van heel dichtbij en ontdek de grootste kolonie flamingo’s van Europa.Kids kunnen hun hart ophalen op het jungle-eiland of genieten van een spannende speurtocht.In het parkrestaurant, Casa Havanna, kan het hele gezin even uitrusten onder het genot van een hapje of een drankje. En natuurlijk behoort een prachtige rondvaart ook tot de mogelijkheden. Kortom; Avifauna is een belevenis voor jong en oud!

BLESKENSGRAAF

Historisch Museum Het Voorhuis

Het museum is ondergebracht in het woongedeelte van een monumentale Alblasserwaardse boerderij. U maakt er kennis met de cultuurhistorie van de streek. Naast de permanente tentoonstelling van verschillende stijlkamers, zoals een 17e eeuwse woonkamer, een 19e eeuwse opkamer, een keuken uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en de kaas- en voorraadkelder zijn er aaneensluitende wisselexposities. Rondom de boerderij is een authentiek boerenerf aangelegd met veel traditionele elementen zoals een groentetuin, een boenstoep, een stort en verschillende bijgebouwen waaronder een paardenstal en een klompenmakerij. Museum het Voorhuis is uw bezoek zeker waard. Tevens biedt het museum de gelegenheid tot het volgen van verscheidene interessante workshops.

BODEGRAVEN

Fort Wierickerschans

Met zijn ligging tussen Woerden en Bodegraven, waar de oude Romeinse Limes en de Oude Hollandse Waterlinie elkaar kruisen, is Fort Wierickerschans vanuit ecologisch oogpunt een bijzondere plek. Maar dat niet alleen. Fort Wierickerschans is tevens in militair/monumen-taal opzicht een bezoek meer dan waard en biedt op verscheidene wijze de gelegenheid tot het verkennen van dit prachtige stukje erfgoed. Naast het bezichtigen van de historische gebouwen kan er gewandeld, gefietst en gevaren worden. De activiteit: Varen over de Wiericke duurt ongeveer 2 uur. Tevens vormt de locatie een uitstekend decor voor de meest uiteenlopende feesten en zakelijke bijeenkomsten.

BOSKOOP

Proef de dynamiek van de boomkwekerij

De Greenport Boskoop staat bekend om zijn grote diversiteit in boomkwekerijbedrijven. In de regio vindt met grote vakmanschap de productie  van vele bomen, struiken en planten plaats die de hele wereld over gaan. Soms als klein plantje, soms als mooie bloeiende plant, maar ook als grote boom of struik. Hoe dit allemaal gaat en wat er bij komt kijken is op zaterdag 17 juni tijdens de Open Kwekerijdag te zien aan het Rijneveld te Boskoop. De Open Kwekerijdag is een dagje uit voor jong en oud, voor het hele gezin en geheel gratis toegankelijk. Meer informatie op www.openkwekerijdag.nl

GIESSENBURG

Museum ’t Reghthuys

Museum Het Reghthuys is een cultuurhistorisch museum met o.a. een prachtige stijlkamer, een beroepenkamer met veel gereedschappen uit vroeger tijd, een boerenkamer, een oranjecollectie, een oorlogshoek en een zolder met veel archeologische vondsten. Ook worden er drie tot vier keer per jaar wisselexposities gehouden met zeer gevarieerde onderwerpen. Het museum heeft een gezellige koffiekamer en zomers kunt u heerlijk genieten van het terras aan de Giessen. Het museum is geopend elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak dagelijks terecht, uitgezonderd op zondag.

GORINCHEM

Gorcums Museum

Seventies tot 20-3-17
Naast de succesvolle tentoonstelling over de Koe in de Kunst (zie uitgelicht)  komen nu de SEVENTIES naar het Gorcums Museum. Tien kleurrijke jaren waarin de verschillende stijlen en stromingen meer contrasteerden dan ooit! Neem een duik in dit bonte verleden met de expositie SEVENTIES music – fashion – design. Daarnaast besteedt het museum aandacht aan het expressionistische en kleurrijke werk van de vorig jaar overleden Gorcumse Miny van Leeuwen. Tevens is er een permanente presentatie te zien over de Martelaren van Gorcum en biedt het museum gelegenheid tot het bijwonen van interessante lezingen over 8 verschillende kunstenaars.

GOUDA

GOUDA Museum Gouda

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen, kortom oog in oog met topstukken! Museum Gouda ligt letterlijk ‘Achter de kerk’ en beschikt over een ommuurde tuin met fraaie beelden en een groot terras. Een oase in de binnenstad!

HAASTRECHT

Poldermuseum Gemaal De Hooge Boezem

In het pittoreske Haastrecht staat een bijzonder monument: het Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht. Dit Gemaal is nu een eigentijds museum voor alle leeftijden. De fraai ingerichte expositie maakt aanschouwelijk welke problemen het dalen van de bodem oplevert voor de waterhuishouding en de veiligheid. Met maquettes, films, kaarten en originele machines laat het museum de eeuwigdurende strijd tegen bodemdaling en het dreigende water in het verleden, heden en de toekomst zien. En welke slimme oplossingen door de eeuwen heen zijn bedacht om het water de baas te blijven. Het Gemaal ligt langs diverse knooppunten van fiets-, wandel- en vaarroutes.

HARDINXVELD-GIESSENDAM

Museum De Koperen Knop

Radio Hilversum tot 26-3-17
In Museum De Koperen Knop is van alles te beleven. Naast de vaste collectie in het voorhuis,  de museumzolder en de bijgebouwen, zijn er  wisselexposities in de voormalige stal. Met de eerste expositie in het nieuwe jaar gaat Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam de nostalgische gevoelens aanspreken. Dat gebeurt met een groots opgezette expositie, waarin de radio een centrale plaats inneemt. Zaterdag 4 februari en 18 maart vinden er zendactiviteiten en radioreparaties in het museum plaats! De Koperen Knop is een mooi uitgangspunt om te genieten van alles wat de fraaie landelijke Alblasserwaard te bieden heeft.

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Krimpenerkunstwaard

De Vereniging Krimpener Kunstwaard is een vereniging voor professionele en vrijetijdskunstenaars in de Krimpenerwaard en omgeving. Zij stimuleert, ontwikkelt en organiseert diverse kunstzinnige en culturele activiteiten. De vereniging heeft op dit moment zo’n 170 leden. U kunt werk van een aantal kunstenaars komen bekijken in: Galerie Kunstwaard. Deze pop up galerie is te vinden in Winkelcentrum Crimpenhof , Raadhuisplein 77 in de voormalige Rabobank. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag kunt u tussen 10.30u en 16.00u binnenlopen en uitleg krijgen van de aanwezige kunstenaars. In Ontmoetingscentrum de Tuyter, Nachtegaalstraat 8, 2922 VL Krimpen a/d IJssel, organiseert De Kunstwaard de komende 2 jaar wisselende tentoonstellingen.

Streekmuseum Krimpenerwaard

Streekmuseum Krimpenerwaard is gevestigd in een monumentale 17e eeuwse
Hallehuisboerderij; een boerderij met lange zijgevels. De boerderij is gelegen op een prachtig erf, omgeven door mooie tuinen. Wonen en werken vonden vroeger plaats onder hetzelfde dak. In het Streekmuseum krijg je op een leuke manier een goede indruk van het leven in de Krimpenerwaard in de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Je ziet er voorwerpen die gewone mensen gebruikten voor het
huishouden, het werken op het platteland, in de nijverheid en industrie en bij ambachten. Het museum vertelt onder andere het verhaal van de touwslager, de kaasmaker, de scheepsbouwer, de molenaar en de binnenschipper. Er zijn ook wisselende tentoonstellingen. In het snoepwinkeltje kun je wat lekkers kopen en de koffiehoek in de oude koeienstal is een fijne plek voor een kopje koffie of een andere versnapering. U kunt in ons museum een minder- of familiefeest houden en zelf trouwen!

LEERDAM

Nationaal Glasmuseum

Maak kennis met de fascinerende wereld van glas in het Nationaal Glasmuseum. Geniet van de bijzondere glaskunstwerken. Bekijk de verrassende tentoonstellingen en zie glasblazers aan het werk in de glasblazerij! Het museum is zes dagen per week geopend en biedt, naast een uitgebreide collectie  glaskunst in de breedste zin van het woord, tevens de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de glasblazerij. Hier wordt door vakmensen het oude ambacht van glasblazen nog steeds uitgevoerd. Van heet, vloeibaar glas worden op ambachtelijke wijze prachtige glazen kunstobjecten gemaakt. Boek een rondleiding, volg een workshop glasblazen of woon een demonstratie bij. Er is van alles mogelijk. Het Nationaal Glasmuseum is dé glazen schatkamer van Nederland en vormt een leerzame en leuke belevenis voor iedereen!

NIEUWKOOP

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten biedt van april tot en met oktober bijna dagelijks vaartochten aan over de Nieuwkoopse Plassen. Wil je de schoonheid van de Nieuwkoopse Plassen ervaren en ben je benieuwd naar de achtergronden van dit natuurgebied? Dan is een vaarexcursie met een bezoekje aan het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten echt iets voor jou. Onze natuurgidsen heten je harte welkom en nemen je graag mee op pad. Houd de activiteitenkalender van het bezoekerscentrum het hele jaar door in de gaten. Zo nu en dan is er gelegenheid om de Nieuwkoopse Plassen ook in de winter te beleven tijdens de zogenaamde bikkelvaartochten. Tevens is het mogelijk om de fluisterboot  Blauwjantje af te huren voor maximaal 28 volwassenen. Er varen altijd 2 natuurgidsen met je groep mee.

REEUWIJK

Streekmuseum Reeuwijk

Leven in het veen, leven van het veen
In een 100 jaar oude boerderij, met oorspronkelijke koeienstal, opkamer, kaaskelder, boenhok en rookkast, laat het Streekmuseum zien hoe boeren een eeuw geleden leefden, hoe de turf werd gewonnen en wat er kwam kijken bij de kaasmakerij, de vogel- en visvangst en diverse andere broodwinningen. Behalve filmbeelden over de turfmakerij en diorama’s over oude beroepen, heeft het Streekmuseum een uitgebreid gedigitaliseerd bestand van foto’s en stambomen van families uit het gebied. Het Streekmuseum aan de Oudeweg 3 te Reeuwijk is uw bezoek zeker waard.

STICHTSE VECHT

Streekmuseum Vredegoed

In Tienhoven/Oud-Maarsseveen staat een bijzonder streekmuseum met voorwerpen die een beeld geven van leven en werken in de veendorpen Tienhoven en Oud-Maarsseveen rond 1900. Het museum is gevestigd in een langhuisboerderij uit 1906 met rijksmonumentale status. Vanuit het museum kunnen natuurtochten worden gemaakt o.l.v. een IVN-gids en er is een gevarieerd aanbod aan arrangementen voor groepen en particulieren. Vredegoed leent zich uitstekend als vergaderlocatie en wandelaars en fietsers kunnen op het erf een Rustpunt vinden. Er is een expositieruimte op de hooizolder. Kijk op de website wat er dit moment aan kunst wordt tentoongesteld.

UTRECHT

Museum Kruideniersbedrijf/ Betje Boerhavemuseum

In het  vroeg 17e eeuwse  pand ’t Hoogt,  in het historische centrum van Utrecht,  hebben de founding fathers van  de zelfbediening in Nederland begin jaren 70 van de vorige eeuw dit museum met bijbehorende museumwinkel  gevestigd. Bezoekers krijgen hierdoor een goed inzicht i n hoe de levensmiddelendistributie functioneerde voordat de zelfbediening en later de supermarkt werden ingevoerd. Zonder moeite waan je je in de tijd van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw. De dagboeken van Betje Boerhave werden door haar kleinzoon, na historisch onderzoek, bewerkt en gesitueerd in Utrecht. Het ‘museum’, dat altijd een bedrijfspand is geweest, bestaat uit een winkel en een tentoonstellingsruimte. De toegang is gratis.

Slot Zuylen

Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht in Oud-Zuilen. Het Slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waarin sterke vrouwen een prominente rol spelen. Schrijfster Belle van Zuylen is een van de bekendste bewoners uit de geschiedenis van Slot Zuylen. Het kasteel toont de wooncultuur van de Utrechtse adel vanaf de 13e eeuw tot halverwege de 20ste eeuw. Het Slot is omringd door fraaie tuinen en gelegen in een prachtig landschap. Tijdens een rondleiding kunt u ervaren hoe adellijke families leefden. Het koetshuis van Slot Zuylen is ingericht als lunchcafé. Bezoekers van het museum, wandelaars en fietsers kunnen hier genieten van producten uit de moestuin van het Slot of uit de streek.

WOERDEN

Stadsmuseum Woerden

Wie een dagje in Woerden is, kan niet om het Stadsmuseum heen. Dit veelzijdige museum is gevestigd in het oude Stedehuys van Woerden waarvan de bouw al begon in 1501. Het monumentale pand met historisch interieur en originele schandpaal voor de gevel is op zichzelf al een bezoek waard. Het museum biedt daarnaast een mooi inkijkje in het culturele verleden van Woerden. Niet alleen de Romeinse geschiedenis komt ruim aan bod maar ook bekende Woerdense kunstenaars als Leo Gestel en Cornelis Vreedenburgh vindt u hier. Daarnaast organiseert het museum ongeveer 4 à 5 keer per jaar een wisselende tentoonstelling op het gebied van beeldende kunst of cultuurhistorie. Kortom, dit charmante museum is zeker een bezoekje waard!

IJSSELSTEIN

Museum IJsselstein

Licht in de kunst tot 27-2-17
Je ziet iets schitteren, iets schijnen. Zie je licht? Eén ding is zeker, zonder licht is er niets te zien. Is licht zelf zichtbaar? Eigenlijk niet. Licht is ongrijpbaar. Al eeuwenlang zijn kunstenaars gefascineerd door licht. Er is getracht het te evenaren in verf, het te vangen met sculpturen of het vast te leggen door middel van fotografie. Museum IJsselstein (MIJ) organiseert een jaarlijks terugkerende lichttentoonstelling met kunstwerken van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Tijdens deze expositie brengen zeventien kunstenaars op ‘Verlicht MIJ’ een ode aan het licht. In de selectie zijn kunstenaars opgenomen die op heel verschillende manieren licht in hun werk gebruiken.