Uitgelicht

HARDINXVELD-GIESSENDAM

De eersteklassers van het Wellantcollege in Ottoland hebben de afgelopen herfst heel veel foto’s gemaakt in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. De opdracht bij dit fotoproject was dat zij in beeld moesten brengen wat ze belangrijk genoeg vinden om te bewaren voor de toekomst. Het resultaat is van 21 februari t/m 7 maart te zien in Museum De Koperen Knop, Binnendams 6 te Hardinxveld-Giessendam.

 

WOERDEN

KunstStof 2017, vijf toonaangevende textielkunstenaars
zaterdag 21 januari 2017 t/m zondag 28 mei 2017

Deze winter staat het Stadsmuseum Woerden in het teken van Dutch Design op textielgebied. De tentoonstelling KunstStof 2017 laat het nieuwste werk zien van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars Mae Engelgeer, Christie van der Haak, Margriet Luyten, Tanja Smeets en Sara Vrugt. Textiel is hun gemeenschappelijke taal maar toch drukken zij zich wezenlijk anders uit. Lees meer op Stadsmuseum Woerden

 

Exposities

ALPHEN AAN DEN RIJN

Archeon

Archeon / Schotse historie!
Gedurende het weekend van 22 en 23 april krijgt de Schotse historie vanaf 1300 tot heden alle aandacht in Archeon. Verschillende periodes tussen 1300 en de Tweede Wereldoorlog worden nagespeeld. Zowel burgers als regimenten tonen het dagelijkse Schotse leven door de eeuwen heen. Een kampement uit het jaar 1300, Schotten uit het jaar 1745 en de groep 92nd Gordon Highlanders zullen het leven uit die tijd tonen. Naast de vele demonstraties zijn er voor kinderen speciale activiteiten.

Vogelpark Avifauna

Beleef de winter in Avifauna!
Voer zelf de Australische Lori’s . Zoek de tropische vogels in de jungle en in het moeras.Bekijk de rode panda’s van heel dichtbij en ontdek de grootste kolonie flamingo’s van Europa.Kids kunnen hun hart ophalen op het jungle-eiland of genieten van een spannende speurtocht.In het parkrestaurant, Casa Havanna, kan het hele gezin even uitrusten onder het genot van een hapje of een drankje. En natuurlijk behoort een prachtige rondvaart ook tot de mogelijkheden. Kortom; Avifauna is een belevenis voor jong en oud!

BLESKENSGRAAF

Historisch Museum Het Voorhuis

Dubbelexpositie in museum het Voorhuis tot 28-5-17
Houtdraaien is voor Adrie Bezemer uit Goudriaan zijn grote hobby. Niet alleen houtdraaien, maar ook beeldhouwen in hout en het originele Friese houtsnijwerk behoren tot zijn bezigheden. Naast prachtige kandelaars, schalen, vazen en andere kunstvoorwerpen verkreeg Adri landelijke bekendheid door zijn (van hout gemaakte) hoeden.

Het uit Vlaanderen afkomstige voorname en welgestelde Geslacht Van Slijpe is eeuwen geleden om godsdienstige redenen uitgeweken naar Maastricht. Een tak van die familie vestigde zich echter in Zuid-Holland onder andere in Goudriaan. Ze waren daar van 1705 tot 1958 drossaard, baljuw, schout en burgemeester. Museum het Voorhuis schetst een levendig beeld van deze bijzondere familie die zo veel betekent heeft voor de gemeenschap van Ottoland en Goudriaan.

BOSKOOP

Boomkwekerijmuseum

Helleborusexpositie tot 15-3-17
Boskoop is er trots op in samenwerking met kwekerij ‘Nachtvlinder’ uit Ter Aar een overzichtstentoonstelling van de Helleborus te houden. Deze bijzondere tuinplant is geliefd om haar bloeitijd en wintergroenheid. Midden in de winter, als de tuin nog in diepe winterslaap is, toont ze haar prachtige bloemen. Naast wisseltentoonstellingen geeft het Boomkwekerijmuseum een goed beeld van de vroegere boomkwekerij. Het gebied in en rond Boskoop is tevens per boot of per bus te bezichtigen.Vanuit Boskoop worden ook heden ten dage tuinen en plantsoenen over de hele wereld voorzien van (sier)planten en bomen.

GIESSENBURG

Museum ’t Reghthuys

Wind, water en wieken tot 21-5-17
Wind, water en wieken is de nieuwe expositie in museum Het Reghthuys. De SIMAV, Stichting Instandhouding Molens Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, bestaat 60 jaar. Een goede gelegenheid om de molens in het zonnetje te zetten. Samen met de SIMAV laat museum Het Reghthuys daarom iets zien van het leven op de molen, hoe een molen werkt en hoe een molen er van binnen uit ziet. Daarnaast exposeren locale kunstenaars hedendaagse kunst en kunt u tot 6 januari 2018 genieten van een expositie over het eeuwenoude ambacht kantklossen.

GORINCHEM

Gorcums Museum

Seventies tot 20-3-17
Naast de succesvolle tentoonstelling over de Koe in de Kunst (zie uitgelicht)  komen nu de SEVENTIES naar het Gorcums Museum. Tien kleurrijke jaren waarin de verschillende stijlen en stromingen meer contrasteerden dan ooit! Neem een duik in dit bonte verleden met de expositie SEVENTIES music – fashion – design. Daarnaast besteedt het museum aandacht aan het expressionistische en kleurrijke werk van de vorig jaar overleden Gorcumse Miny van Leeuwen. Tevens is er een permanente presentatie te zien over de Martelaren van Gorcum en biedt het museum gelegenheid tot het bijwonen van interessante lezingen over 8 verschillende kunstenaars.

GOUDA

GOUDA Museum Gouda

In Museum Gouda komt de geschiedenis van Gouda tot leven met eeuwenoude altaarstukken die de beeldenstorm hebben overleefd, met ontwerptekeningen voor de Goudse Glazen en met schuttersstukken uit de 17e eeuw. De bezoeker ontmoet Erasmus, die in Gouda opgroeide en Dirck Crabeth, die in opdracht van Willem van Oranje en Philips II werkte. De bezoeker staat oog in oog met schilderijen van Daubigny, Redon, Fantin-Latour, Weissenbruch en Tholen, kortom oog in oog met topstukken! Museum Gouda ligt letterlijk ‘Achter de kerk’ en beschikt over een ommuurde tuin met fraaie beelden en een groot terras. Een oase in de binnenstad!

HARDINXVELD-GIESSENDAM

Museum De Koperen Knop

Radio Hilversum tot 26-3-17
In Museum De Koperen Knop is van alles te beleven. Naast de vaste collectie in het voorhuis,  de museumzolder en de bijgebouwen, zijn er  wisselexposities in de voormalige stal. Met de eerste expositie in het nieuwe jaar gaat Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam de nostalgische gevoelens aanspreken. Dat gebeurt met een groots opgezette expositie, waarin de radio een centrale plaats inneemt. Zaterdag 4 februari en 18 maart vinden er zendactiviteiten en radioreparaties in het museum plaats! De Koperen Knop is een mooi uitgangspunt om te genieten van alles wat de fraaie landelijke Alblasserwaard te bieden heeft.

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

Krimpenerkunstwaard

Krimpener’Kunst’waard: Kunst en kunstenaars in en uit de Krimpenerwaard
Op 31 januari 2017 startte de tweede expositie in Galerie Kunstwaard in winkelcentrum Crimpenhof in Krimpen aan den IJssel in het oude RABO kantoor met de kunstenaars Paul Boermans (fotografie), Marco Goudriaan (branderijen), Freek Higler (houten objecten), Anneke Huijgen (acrylschilderijen), Louky Scheltema (glasobjecten), IJda Sondermeijer (acrylschilderijen) en Monique van Wensveen (blauwdrukken). Openingstijden dinsdag, vrijdag en zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur.

Streekmuseum Krimpenerwaard

Speelgoed van zolder tot 25-2-17
Als je het terrein van het museum op loopt waan je je even in een  wereld van 100 jaar geleden. Over een door appelbomen omgeven klinkerpad loop je via het boenhok, de wagenschuur en de hooiberg tegen de grote monumentale boerderij van het type ‘Hallehuis’ aan, die dateert van voor 1690. In deze boerderij is het Streekmuseum Krimpenerwaard gevestigd. Momenteel is al het speelgoed van zolder gehaald. Dit levert een rijke verzameling nostalgisch en ouderwets speelgoed op dat zij graag voor u tentoonstellen. De bordspellen staan klaar voor gebruik!

LEERDAM

Nationaal Glasmuseum

 

Anti-Glass tot 12-3-17
In zijn solotentoonstelling ‘Anti-Glass’ benadrukt beeldend kunstenaar Jehoshua Rozenman nu eens niet de vertrouwde eigenschappen van glas, zoals transparantie en reflectie. Door te spelen met kleur, vorm en afwerking lijken zijn kunstwerken van metaal of steen te zijn gemaakt. De bedrieglijke aard van de kunstwerken van Rozenman laten de beschouwer nadenken over thema’s als de menselijke vergankelijkheid en tijdelijkheid. Want hoewel de kunstwerken er sterk uitzien, is glas erg kwetsbaar en dus breekbaar. De kunstwerken van Rozenman scheppen een soort droomlandschap waarbij een nieuwe kijk op vertrouwd materiaal wordt gecreëerd.

REEUWIJK

Streekmuseum Reeuwijk

Tot 1 april Gesloten
Streekmuseum Reeuwijk is gevestigd in een voormalige boerderij. Het gebouw dat dateert uit 1907, is nog vrijwel volledig intact. Het doel van het museum is erfgoed te bewaren en de kennis te delen. In de oude boerderij kunt u verscheidene stijlkamers bewonderen zoals de woonkeuken, het stoephok, de kelder, de opkamer, de pronkkamer en de zolder. In het documentatiecentrum op de achterzolder bevindt zich een grote collectie school-, verenigings-, portret- en familiefoto’s uit Reeuwijk-Dorp en -Brug, Sluipwijk, Tempel, Driebruggen en Waarder. Tevens besteedt het museum aandacht aan het oude ambacht turfsteken.

UTRECHT

Museum Kruideniersbedrijf

 

Kruideniersartikelen – permanente tentoonstelling
Het Museum voor het Kruideniersbedrijf is gevestigd in een klein, vroeg 17e eeuws huisje dat ligt aan een binnenplaats tussen Hoogt en de Lange Jansstraat. Zowel binnen als buiten Hoogt 6 heerst een weldadige rust, waardoor men vanzelf de verleden tijd binnenstapt. Zonder moeite waan je je in de tijd van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw. De dagboeken van Betje Boerhave werden door haar kleinzoon, na historisch onderzoek, bewerkt en gesitueerd in Utrecht. De toenmalige buurtbewoners en hun leefomstandigheden zijn tevens aangepast aan de Utrechtse situatie. Het Museum voor het Kruideniersbedrijf staat dan ook beter bekend als het Betje Boerhavemuseum.

WOERDEN

Stadsmuseum

KunstStof 2017 vanaf 21-1-17
Deze winter staat het Stadsmuseum Woerden in het teken van Dutch Design op textielgebied. De tentoonstelling KunstStof 2017 laat het nieuwste werk zien van de toonaangevende Nederlandse kunstenaars Mae Engelgeer, Christie van der Haak, Margriet Luyten, Tanja Smeets en Sara Vrugt. De kunstenaars kregen de vrijheid om ieder een tentoonstellingszaal in te richten naar hun eigen idee.Textiel is hun gemeenschappelijke taal maar toch drukken zij zich wezenlijk anders uit.

IJSSELSTEIN

Museum IJsselstein

Licht in de kunst tot 27-2-17
Je ziet iets schitteren, iets schijnen. Zie je licht? Eén ding is zeker, zonder licht is er niets te zien. Is licht zelf zichtbaar? Eigenlijk niet. Licht is ongrijpbaar. Al eeuwenlang zijn kunstenaars gefascineerd door licht. Er is getracht het te evenaren in verf, het te vangen met sculpturen of het vast te leggen door middel van fotografie. Museum IJsselstein (MIJ) organiseert een jaarlijks terugkerende lichttentoonstelling met kunstwerken van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers. Tijdens deze expositie brengen zeventien kunstenaars op ‘Verlicht MIJ’ een ode aan het licht. In de selectie zijn kunstenaars opgenomen die op heel verschillende manieren licht in hun werk gebruiken.